Story point, özetle bir story'nin tamamlanması için ne kadar efor gerektiğini ölçümlemekte kullanılan bir birim. 

Eğer çevik çalışıyorsanız, ekibiniz içerisinde story point kavram karmaşasını yaşamış, hangi işe kaç SP vereceğiniz konusunda kendinizi tartışmanın içerisinde bulmuş olmalısınız. Her ekibin olgunlaşma aşamasında tartıştıkları konulardan biri genellikle Story Point. Ekip, en basit işe 1 SP diyelim diyerek yola çıkar, bu genellikle buton renginin değişmesi, tasarımsal küçük dokunuşlar gibi küçük bir işe referans gösterilebilir. Fakat kompleks işlerde sessizlik başlar:)  Hele daha karmaşık sistemlerle uğraşan çevik ekiplerde SP için referans bulmak zorlaşır. Teknoloji temel alınarak ölçüm yapılmak istenirse, ekip bir web servise bir input eklenmesi 1 SP olsun der. Fakat teknoloji değiştiğinde, kısa sürede yapılan geliştirme farklı bir teknoloji altyapısında haftalarca uğraştırabilir olduğunu gördüklerinde işler yine karışır. Peki referans ne olmalı?

Bir başka yapılan hata ise, 1 SP karşılığına günlük eforun bağlanması. 1 SP yarım gün olsun, 2 SP tam gün gibi.. Peki bu doğru bir yaklaşım mı? Hayır değil...

Öncelikle Story Point'in nicel olmadığını anlamamız gerekiyor. Nitel olduğu anlaşıldığında işler biraz daha kolaylaşıyor. Yani SP hesaplarken 1+1=2 değil :) Veya ekip üyesinin 10 SP lik iş çekmesi, diğerinin 20 SP lik iş çekmesi onun iki katı iş yapıyor anlamını taşımıyor. Ekipler rakam olarak Fibonacci serisi kullanılabiliyorken, bazı ekipler t-shirt boyutları ile ölçümlemeyi yaptıklarını görmüşsünüzdür.

Peki referansımız ne olmalı?

Buna en güzel çözüm, sprint içerisinde tamamlanabileceğini düşündüğünüz işler için bir referans belirlemektir. Dikkat ettiyseniz burada referans bir süreye veya teknolojiye bağlı değil.

Genellikle kabul görmüş yaklaşım sprint süreniz farketmeksizin eğer bir sprintte tamamlanabilecek en büyük story 13 olarak referans alınabilir. Benzer şekilde tshirt size kullanılıyorsa buna L denilebilir. Ekip ölçümlemeyi yaparken planning poker gibi oyunlar oynayarak işi daha eğlenceli hale getirebilir. Referans belirlendiğinde, ekip içerisinden biri 13 üzerinde bir kart atarsa, bu storynin planladıkları sprint içerisinde bitiremeyeceklerini, daha küçük parçalara ayrılması gerektiğini söylemiş olur.

Ayrıca bir diğer kazanım, ekipte tecrübelerin ifade edilebilmesidir.  Herkes 5 SP civarında tahminliyorken, ekip üyelerinden birinin 20 SP tahminlemesi, diğerlerinin görmediği bir etkiyi gördüğünün işareti olup, verimli bir tartışma ortamı oluşturacaktır.